نقال پیشکسوت تئاتر استان آذربایجان شرقی مطرح کرد
علی مداحی: در گذشته نشستن پای نقل و شاهنامهخوانی از تفریحات متداول مردم بود
علی مداحی، نقال پیشکسوت تئاتر استان آذربایجان شرقی میگوید هنرهای آیینی و سنتی در سالهای دور نقش اینترنت و فضای مجازی را برای مخاطبان ایفا میکردند و نشستن پای نقل و شاهنامهخوانی یکی از تفریحات متداول مردم بود.
به گزارش روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، علی مداحی، نقال پیشکسوت تئاتر استان آذربایجان شرقی است که در اولین روز بیستویکمین جشنواره بینالمللی نمایشهای آیینی و سنتی با نقل «سهراب کشی» مهمان این رویداد هنری بود.
مداحی با اشاره به آغاز فعالیت و حضورش در این حرفه گفت: «نقالی، شاهنامهخوانی و مداحی را از پدرم زندهیاد اشرف مداحی آموختم.»
او ادامه داد: «این حرفه از هفت نسل قبل از ما در بین خانوادهمان رواج داشت و به نوعی میراث پدران من است. من نیز از ششسالگی به صورت تجربی و با راهنمایی و همراهی پدرم آن را آموختم و به اجرا پرداختم.»
این هنرمند پیشکسوت افزود: «از همان دوران کودکی تاکنون در تمامی ماههای سال در فضاهای متفاوتی چون بازار، قهوهخانه و مساجد به اجرای برنامههای متنوع نقالی، شاهنامهخوانی و مداحی مشغول هستم.»
مداحی با اشاره به نقش هنرهای آیینی و سنتی در گذشته گفت: «این هنرها در سالهای دور نقش اینترنت و فضای مجازی را برای مخاطبان ایفا میکردند، نشستن پای نقل و شاهنامهخوانی یکی از تفریحات متداول مردم بود و ما نیز وقت خالی آنها را با این گونههای نمایشی پر میکردیم.»
هنرمند پیشکسوت نمایشهای آیینی و سنتی تبریز توضیح داد: «بسیاری از رفتارها و حرکات نقالان هنگام پردهخوانی یا اجراهای دیگر کاملا خلاقانه و بر اساس بداهه صورت میگرفت. آنها با استفاده از مَنتشا به شکل کاملا نمادین تصاویری متفاوت برای مخاطبان خلق میکردند. خلاقیتهایی که شاید کمتر کسی از هنرمندان جوان از آنها آگاهی داشته باشد و استفاده کند.»
او با تشکر از مدیران هنری و دستاندرکاران جشنواره گفت: «برگزاری جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی فرصتی برای یادآوری آیینهای از یاد رفته است. این دست از رویدادهای هنری و فرهنگی کمک میکند تا این گونههای نمایشی و هنرهای آیینی از گزند فراموشی دور بمانند.»
نقال پیشکسوت استان آذربایجان شرقی افزود: «دورهای که در آن زندگی میکنیم، عصر تکنولوژی است. دیگر نمیتوان انتظار داشت هنرهای نمایشی آیینی ما به شکل و شیوه گذشته اجرا شوند. نسل جوان با توجه به شرایطی که با آن روبهروست دیگر مثل سابق در خیابان یا قهوهخانهها به اجرای برنامه نمیپردازد و شاید بیشتر در همین جشنوارهها و روی صحنه تئاتر کمی به این هنر توجه شود.»
او درباره اجرای خود در جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی گفت: «من در جشنواره نقل «سهرابکشی» را اجرا خواهم کرد و در این اثر گریزی به واقعه کربلا و رشادتهای حضرت عباسبنعلی (ع) خواهم زد. این گریز از شاهنامه به حماسه عاشورا را از یکی از نقالان پیشکسوت و قدیمی تبریز آموختم.»
علی مداحی در پایان سخنانش گفت: «لازمه فعالیت در این عرصه با توجه به تمام سختیهایی که دارد، داشتن علاقه است. همان طور که پیش از این نیز اشاره کردم، هفت نسل ما پردهخوان، نقال و مداح بودند؛ با این وجود هیچ یک از فرزندان من برای ادامه این مسیر علاقه و تمایلی نشان ندادند. با این حال امیدوارم نسل جوان با علاقهای که به این هنر دارند، برای حفظ آن تلاش کنند.»