پیام داود فتحعلی بیگی به بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی
دبیر بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی: وقت آنست که همه دوستداران و علاقهمندان به فرهنگ و هنر ایرانی هم صدا شده و از متولیان امور فرهنگی و هنری کشور خواستار دایر کردن بنیاد ملی حفظ و اشاعه هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی ایرانی باشند.
به گزارش روابط عمومی اداره کل هنرهای نمایشی، داود فتحعلیبیگی دبیر بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی به این جشنواره پیام داد که متن آن بدین شرح است:
«ضرورت ثبت میراث ناملموس به عنوان بخشی از هویت هر قوم و ملتی، سالهاست که مورد توجه جهانیان قرار گرفته و از طریق سازمان یونسکو پیگیری میشود.
به گواهی تاریخ تئاتر در سرزمینهای با تمدن کهن مانند (چین، ژاپن و هند و...) ماندگاری و حفظ و اشاعه هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی در گرو توجه به امر آموزش و به تبع آن آفرینش بوده و هست.
ملل متمدن با درک این ضرورت و اهمیت آموزش در امر ماندگاری هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی، از دیرباز با دایر کردن مدارس ویژه، نسبت به تعلیم و تربیت هنرآموز و انتقال تجربه اساتید و پیشکسوتان به شیوه مدون تنظیم شده اقدام کردهاند. روشی که نه تنها منتج به آفرینش شده، بلکه سببساز ثبت و ضبط تجربههای اساتید و سیر تحول هنرهای آیینی و سنتی در اقلیمهای مختلف بوده است.
رواج سنت آموزش سینه به سینه و استاد شاگردی و عدم توجه پیشینیان نسبت به ضرورت دایر کردن مکتب و مدرسه هنری و تدوین روش آموزش براساس تجربه اساتید و پیشکسوتان هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی ایرانی، از یک طرف و بیتوجهی و غفلت حکومتها نسبت به این امر مهم از سوی دیگر موجب ازدست رفتن جلوههای مختلف میراث معنوی، از جمله در قلمرو هنر نمایش ایرانی شده است، به گونهای که امروزه به دلیل عدم دسترسی به نحوه و چگونگی سازوکار آنها قابل بازآفرینی نیستند و تنها اسم و عنوانی از آنها مانده که موجب حسرت و دریغ است.
بدیهی است که ثبت جهانی برخی از هنرهای ایرانی مانند تعزیه و نقالی و ... به عنوان جلوهای باقیمانده از نمایش آیینی و سنتی بدون توجه ویژه به امر آموزش، آفرینش و پژوهش میسر و ممکن نیست و استمرار حیات و دوام آنها در شرایطی که بسیار در معرض آسیبپذیری هستند، نیازمند عزم همگانی و درخواست عمومی برای دایرکردن بنیاد ملی هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی ایرانی با تشکیلات و بودجه و شرح وظایف معین برای پژوهش، آموزش و آفرینش است.
اگرچه برگزاری بیست دوره جشنوارهی نمایشهای آیینی و سنتی درطی بیش از سه دهه گذشته، آنهم به همت مدیران هنر نمایش در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی موجب شده که در زمینه آفرینش و پژوهش گامهایی قابل تقدیر برداشته شود، لیکن برای هموارکردن راه و ادامه حیات و استمرار و بقای این هنرها کافی نیست.
وقت آنست که همه دوستداران و علاقهمندان به فرهنگ و هنر ایرانی هم صدا شده و از متولیان امور فرهنگی و هنری کشور خواستار دایر کردن بنیاد ملی حفظ و اشاعه هنرهای آیینی و نمایشهای سنتی ایرانی باشند. انشاالله. به امید آن روز»
بیستمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از 14 تا 21 آذر ماه به دبیری داود فتحعلیبیگی برگزار خواهدشد.